Moliūgų ir kriaušių sriuba

Rudenio spalvų ir skonio sriuba- labai nekaloringa, bet maistinga kreminė moliūgų ir kriaušių sriuba!

Jums reikės:
2 šaukštai alyvuogių aliejaus

Pusė česnakinio svogūno

400 g moliūgo

350 g prinokusių kriaušių

1 rozmarino šakelės

100 g balto jogurto

Pusės citrinos

Druskos,pipirų

Įkaitinkite  aliejų dideliame puode ant vidutinės ugnies. Sudėkite supjaustytą česnakinį svogūną ir kelias minutes pakepinkite. Sudėkite gabaliukais supjaustytą moliūgą bei kriaušes. Užpilkite vandeniu, įdėkite rozmarino šakelę ir maišant virkite, kol moliūgas ir kriaušės suminkštės, apie 10 minučių. Nuimkite puodą nuo ugnies ir išimkite rozmariną.

Mikseriu sumalkite iki kreminės konsistencijos. Vėl uždėkite puodą ant ugnies ir ant stiprios ugnies pavirkite dar 5 minutes.  Tuo tarpu jogurtą sumaišykite su citrinos sultimis, įpilkite šaukštelį aliejaus ir truputį druskos.

Supilkite sriubą į lėkštes ir užpilkite jogurto padažu, paskaninkite druska ir pipirais.
Straipsnių kategorija: Mityba

SALOTOS SU AVOKADU IR LINŲ SĖKLOMIS

Kai kitą kartą ruošite salotas, rekomenduojame prisiminti du ypatingus ingredientus: avokadą ir linų sėklas. Jie padeda Jūsų kūnui gerai jaustis ir išlaikyti puikias formas, nes pamaitina organizmą Jūsų figūrai nekenksmingais augaliniais aliejais, kurie dar ir pagražina odą.

Vienai porcijai prireiks:

1 kiaušinio
2 saujų įvairių salotų
½  ryšulėlio gražgarsčių
½  prinokusio avokado
1 šaukštelio linų sėklų
Citrinos sulčių, aliejaus, jūros druskos

Pamerkite kiaušinį į šaltą vandenį ir užvirkite, palikite virti 5 minutėms, paskui gerai atvėsinkite po tekančiu šaltu vandeniu. Nulupus supjaustykite į ketvirčius.

Nusausinkite nuplautas salotas.

Šaukštu išimkite avokado minkštimą, supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis, kad nesioksiduotų.

Į atskirą dubenėlį sumaišykite truputį aliejaus su citrinos sultimis. Į lėkštę sudėkite kiaušinio ketvirčius, užberkite salotų lapus ir ant viršaus sudėkite supjaustytą avokadą. Užbarstykite linų sėmenis ir apšlakstykite aliejumi su citrinos sultimis. Galite pabarstyti druska. Rekomenduojame valgyti su pilno grūdo arba ruginės duonos riekele. Skanaus!

Straipsnių kategorija: Mityba

BAKLAŽANAI SU TZATZIKI PADAŽU

Mėgstate graikišką virtuvę? Tzatziki – itin aromatingas padažas, įprastai naudojamas prie ant grilio keptos mėsos, tačiau puikiai tinkantis ir prie minkštų baklažanų. Pabandykite nusausinti liesą jogurtą – gausite labai skanų ir lengvą graikišką sūrio padažą!

4 asmenims prireiks:

2 apvalių baklažanų
žiupsnelio  šviežiai maltų pipirų
žiupsnelio druskos
 
Tzatziki padažui:

 500 g lieso jogurto
 4 susmulkintų česnako skiltelių
 ½ agurko be žievelės
 ½ citrinos sulčių
 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
 druskos ir pipirų
 
Pradėkite nuo padažo: į sietelį, padengtą marle, sudėkite jogurtą ir pastatykite jį virš dubens. Taip laikykite kelias valandas arba visą naktį šaldytuve, kad pasišalintų visas skystis ir gautumėte kreminės konsistencijos sūrį. Į gautą sūrį sudėkite visus likusius produktus.
Nuplautus baklažanus supjaustykite maždaug ½ centimetro griežinėliais. Kepkite ant jau įkaitusio grilio arba orkaitėje,  įkaitintoje grilio režimu. Vartykite griežinėlius, kol gražiai apskrus. Sudėkite į lėkštę, apibarstykite druska ir pipirais. Tiekite lėkštėse kartu su dideliu šaukštu tzatziki padažo ir, jei norite, kartu su skrudinta pilno grūdo duona. Skanaus!

Straipsnių kategorija: Mityba

Veganiška pica

Labai norisi picos? Siūlome Jums veganišką picą be sūrio, kuri nesuteiks jokio sąžinės graužimo ir jokių nereikalingų kalorijų.

5 apvalioms picoms prireiks:

500 gramų miltų
35 gramų sauso raugo
1 šaukštelio druskos
10 gramų cukraus
300 ml šilto vandens
40 ml extravergine alyvuogių aliejaus
1 ryšulėlio šalavijų
2 raudonųjų svogūnų
1 citrinos sulčių
druskos kristalų

Dubenyje sumaišykite miltus, druską, cukrų, raugą ir, pilant vandenį per mišinio vidurį, maišykite mediniu šaukštu iš išorės link centro, kol viskas gerai išsimaišys.

Perkelkite tešlą ant miltuoto darbo stalo  paviršiaus ir energingai minkykite tešlą apie penkias minutes, kol gausite lygų, elastingą ir kvepiantį tešlos rutulį. Jei matote, kad tešla per daug sausa, galite įpilti šaukštą šilto vandens. Taip pat, esant poreikiui, galite pridėti ir papildomą šaukštą miltų.

Uždenkite tešlą šlapiu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite ją kildintis šiltoje vietoje  75 - 90 minučių.

Šalavijo lapelius supjaustykite juostelėmis, sudėkite į dubenį kartu su aliejumi ir citrinos sultimis. Sudėkite kubeliais arba žiedeliais supjaustytus svogūnus, pabarstykite druska ir palikite marinuotis.

Įkaitinkite orkaitę iki 215°C, kaitinant iš apačios ir iš viršaus. Pasiruoškite dvi skardas, uždengtas kepimo popieriumi.

Perminkykite tešlą ir padalinkite ją į penkis gabalėlius. Kiekvieną gabalėlį iškočiokite į apskritimą, kurio diametras maždaug 25 centimetrai.

Sudėkite picos apskritimus į skardas, ištepkite pamirkytu marinate šepetėliu ir sudėliokite ant visų picų šalavijo juosteles bei svogūnų kubelius (žiedelius), taip pat užpilkite likusį marinatą. Pirštais išspauskite duobeles, užbarstykite druskos kristalų ir kiškite į orkaitę 18 - 20 minučių, kol gražiai paskrus. Picas valgykite iš karto – vos ištrauktas iš orkaitės. Skanaus!

Straipsnių kategorija: Mityba

Baklažanų apkepas su paprikomis

Baklažanas – nekaloringa daržovė, dėl didelio kalio kiekio ypač vertinama dietinėje mityboje.  Baklažanai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, normalizuoja vandens ir druskų bei lipidų apykaitą, padeda iš organizmo pašalinti šlapimo rūgštį. Šiose daržovėse gausu kalio, vitaminų B1 ir B2 bei PP, taip pat antioksidantų.

4 asmenims prireiks:

4 raudonųjų paprikų
2 baklažanų
250 gramų rikotos sūrio
150 ml pieno
2 šaukštų pecorino sūrio
2 kiaušinių
20 gramų kedro riešutų
1 citrinos
1 šaukštelio raudonėlio
puokštelės baziliko
aliejaus
druskos
1 gabaliuko sviesto
kukurūzų miltų

1. Į dvi atskiras skardas sudėkite nuplautus baklažanus ir paprikas (nepjaustytus) ir apie 15-20 minučių kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kol patamsės daržovių odelė. Po to apie 5 minutes orkaitėje pakepinkite kedro riešutus.

2. 15 minučių laikykite paprikas plastikiniame arba popieriniame maistui skirtame maišelyje, po to nulupkite odelę.  Jei prireiktų nuplauti likusias sėklas ar odelę, labai greitai nuplaukite jas po tekančiu vandeniu.

3. Nulupkite odelę nuo šiltų baklažanų. Baklažanus sudėkite į sietelį ir gerai paspauskite, kad išbėgtų visas vanduo ir liktų sausas baklažanų minkštimas.

4. Minkštimą sumalkite mikseriu kartu su 150 gramų rikotos sūrio, pienu, kiaušiniais, pecorino sūriu, raudonėliais ir žiupsneliu druskos. Šią masę sudėkite į keturias sviestu išteptas ir kukurūzų miltais  pabarstytas (galima naudoti ir džiūvėsėlius) formeles ir kepkite 180 °C  laipsnių orkaitėje apie 25 minutes.

5. Tuo tarpu paprikas supjaustykite plonomis juostelėmis. Sutarkuokite citrinos žievelę ir, naudodamiesi šaukšteliu, paskaninkite paprikos juosteles, apšlakstydamos jas aliejumi, pabarstydamos druska ir sutrintais kedro riešutais. Baziliko lapelius sumalkite su likusiu rikotos sūriu, įberkite druskos.

6. Leiskite apkepui pastovėti  10 minučių, tada, apvertus indelį, apkepą iškrėskite lėkštės viduryje, ant viršaus sudėkite lengvai supintas paprikos juosteles, užpilkite baziliko padažu ir skanaukite tuoj pat.

Straipsnių kategorija: Mityba

Brokolių pesto

Idėja lengviems pietums ar vakarienei – vitaminu C ir maistinėmis medžiagomis gausus brokolių pesto su makaronais ir pecorino sūriu.

2 asmenims prireiks:

150 g nuplikytų brokolių
4 ančiuvių alyvuogių aliejuje
20 g migdolų
180 g makaronų
40 pecorino sūrio
1 skiltelės česnako

Į smulkintuvą sudėkite brokolius, migdolus (atidėkite 4-5), ančiuvius, ketvirtį česnako skiltelės ir smulkintą pecorino sūrį. Įberkite druskos, įpilkite šlakelį aliejaus ir sutrinkite iki kreminės konsistencijos.

Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje ir susmulkinkite likusius migdolus. Makaronams baigiant virti, keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, įpilkite šaukštą vandens nuo makaronų, sudėkite makaronus ir šiek tiek pakratykite keptuvėje. Nuimkite nuo ugnies ir, kai makaronai šiek tiek atvės, sumaišykite juos su pesto padažu. Patiekalą galite paskaninti pipirais. Skanaus!

Straipsnių kategorija: Mityba

Medaus ir cinamono keksiukai

Šiuos keksiukus paruošite labai lengvai ir greitai, o jų skonis maloniai nustebins kiekvieną smaližių. Keksiukai su jogurtu, medumi ir cinamonu – delikatūs, labai skanūs, o jais mėgautis galėsite be jokio sąžinės graužimo.

 6-8 keksiukams prireiks:

100 g lieso jogurto
60 g cukraus pudros
150 g medaus
1 kiaušinio
žiupsnelio druskos
200 g miltų
1 šaukštelio cinamono
sviesto ir miltų formelėms
 

Dideliame inde iki kreminės konsistencijos sumaišykite jogurtą su cukraus pudra ir medumi. Naudokite plaktuvą arba elektrinį mikserį. Tada įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite. Suberkite išsijotus miltus, cinamoną ir žiupsnelį druskos. Maišykite masę su mentele, kol ji išsipūs ir taps kreminės konsistencijos.

Ištepkite metalines formeles sviestu, pabarstykite miltais ir supilkite tešlą. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje  apie 25 minutes. Kai keksiukai atvės, apibarstykite cukraus pudra. Galite tiekti kartu su uogienės indeliu. Skanaus!

Straipsnių kategorija: Mityba

Sveikas ir gardus lęšių troškinys

Lęšiai – puikus augalinių baltymų šaltinis, turintis  daug skaidulų, mineralinių medžiagų bei vitaminų. Senovėje lęšiai buvo vadinami „varguolių mėsa“, tačiau šiandien jie plačiai vartojami ir ypač mėgstami vegetarų. Lęšiai gali būti tiekiami tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip garnyras prie žuvies ar kiaušinių patiekalų.

 2 asmenims reikės:

120g  lęšių
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 morkos
1 mažo šalotinio svogūno
1 saliero koto
1 šakelės rozmarino
1 lauro lapo
druskos ir juodųjų pipirų
10 raudonų pomidoriukų
50 g šviežio ožkos sūrio

Po tekančiu vandeniu nuplaukite lęšius ir palikite nuvarvėti. Morką, salierą ir svogūną supjaustykite kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite vieną šaukštą alyvuogių aliejaus, įpilkite šaukštą vandens ir sudėkite visas daržoves bei lęšius. Gerai išmaišykite ir pagardinkite lauro lapais bei rozmarinu. Ant vidutinės ugnies troškinkite apie 3 minutes. Į lęšių ir daržovių mišinį įpilkite pusę stiklinės vandens, įberkite druskos ir uždengę troškinkite apie 15 minučių, kol lęšiai suminkštės. Nukelkite keptuvę nuo ugnies ir atvėsinkite.

Į lėkštes dėkite lęšius su daržovėmis, bet išimkite lauro lapą ir rozmariną. Tada užbarstykite ketvirčiais supjaustytus pomidoriukus ir sutrupintą ožkos sūrį. Troškinį galite paskaninti pipirais. Skanaus!
 

Straipsnių kategorija: Mityba

Kreminė brokolių sriuba

Brokoliai - vertinga daržovė, kurios pavadinimas kilęs iš itališko žodžio „brocco“ (stipri ranka). Tai itin vertinga žalioji daržovė, kuri egzistuoja daugiau nei 2000 metų ir pasižymi mangano, kalio, magnio, fosforo, B grupės vitaminų, vitamino E, kalcio, cinko, geležies, omega-3 riebalų rūgščių gausa.

Jums reikės:
2 brokolių
alyvuogių aliejaus
aromatinių žolelių
2 šaukštų kukurūzų krakmolo arba miltų
svogūno
prieskonių
druskos
vandens
trapios tešlos
aguonų sėklų ir vandens

Švariai nuplaukite brokolius, nupjaustykite kietesnius kotukus, užpilkite pasūdytu vandeniu, suberkite supjaustytą svogūną ir virkite ant mažos ugnies. Kol brokoliai virs, pasiruoškite tešlą: kelias minutes ją palaikykite ir tada plonai iškočiokite. Naudojantis sausainių formelėmis, išpjaustykite sausainukus, patepkite juos vandeniu, apibarstykite aguonų sėklomis ir 15 minučių kepkite 180° temperatūros orkaitėje. Išvirtus brokolius (tai užtruks maždaug 30 minučių) susmulkinkite su mikseriu, krakmolą išmaišykite nedideliame kiekyje sriubos ir pamažu įmaišykite į likusią sriubą. Supilkite aliejų, suberkite druską ir prieskonius. Dar kelias minutes viską pavirkite. Patariame prieš valgant sriubą pagardinti keliais lašais aliejaus ir tiekti kartu su traškiais sausainukais!

Straipsnių kategorija: Mityba

Sūrio pyragas su uogomis ir jogurtu


Siūlome du šio pyrago variantus: vienas keptas orkaitėje, kitas – ne. Nekeptas pyragas yra ne toks riebus, lengvai ir greitai paruošiamas, o vietoj sviesto galite naudoti medų, kuris suteiks gaivų ir saldų prieskonį.


1 tortui (8 gabaliukai):

90g sausainių Digestive (ar bet kokių kitų paprastų sausainių)

50g pilno grūdo sausainių

5 šaukštų skysto medaus

1 šaukštelio malto cinamono

5  želatinos lapelių

100 ml pieno

1 šaukštelio vanilės esencijos

350 g mascarpone arba philadelphia

100 g cukraus

350 g graikiško jogurto

200 ml grietinėlės

aviečių

1 šaukšto cukraus pudros

 

Sausainius labai smulkiai sumalame, suberiame į indą ir sumaišome su medumi, apibarstome cinamonu ir vėl gerai išmaišome. Šią masę supilame į atsegamą torto indą (maždaug 24 cm skersmens), paspaudžiame ir laikome šaldytuve.

Dešimčiai minučių indelyje šalto vandens paliekame želatiną. Tuo tarpu pašildome pieną su vanilės esencija, bet neužviriname. Nusausintą želatiną sudedame į šiltą pieną ir maišome, kol ištirps.

Inde su mikseriu sumaišome sūrį, jogurtą ir cukrų. Kitame inde suplakame grietinėlę iki kietos purios konsistencijos ir su silikonine mentele įmaišome į sūrio masę. Visą šį mišinį supilame ant sausainių pagrindo, išlyginame ir palaikome šaldytuve 8 valandas ar per visą naktį. Prieš tiekiant tortą, sutriname avietes. Atidarome torto indą, įdedame jį į lėkštę ir užpilame  avietėmis. Taip pat galima papuošti ir šviežiomis uogomis ir apibarstyti cukraus pudra.

 

Straipsnių kategorija: Mityba

PASITIKRINK
FIGŪRĄ DABAR

Rezervuok ekspertinę konsultaciją vos už 15 eurų! tel. 8-609-77037

Tau!
Top